Krijg de kans om reportages te maken in het buitenland

Studenten aan het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek van het Fonds Pascal Decroos en Thomas More Mechelen krijgen vanaf komend academiejaar de kans om reportages te maken in landen in ontwikkeling en zo unieke buitenlandervaring op te doen. De bestemmingen voor 2013 – ‘14 zijn hoogstwaarschijnlijk Suriname, Brazilië en Kaapverdië.

Die mogelijkheid kadert in het programma Beyond Your World, een pan-Europees project waaraan Thomas More deelneemt en dat jonge, ambitieuze journalisten in opleiding naar landen in ontwikkeling stuurt om internationale topics te verslaan en ervaring op te doen.

Concreet krijgen alle studenten IRJ die tussen 18 en 30 jaar oud zijn de kans om zich kandidaat te stellen voor groepsreizen van een tweetal weken naar het buitenland. Daar worden ze begeleid door meereizende docenten en lokale journalisten. Tijdens het verblijf moeten ze minstens vier reportages maken die ze nadien publiceren en/of uitzenden.

Studenten die zich kandidaat stellen, moeten een voorbereidingstraject volgen dat bestaat uit twee lesdagen interculturele vaardigheden op zaterdag en vier avondlessen. Het voorbereidingstraject telt gedeeltelijk mee voor de module ‘internationale berichtgeving’ van de opleiding IRJ en kan dus een (klein) deel van de lessen vervangen.

Als er meer kandidaten zijn dan plaatsen, wordt aan de hand van een motiveringsbrief en -gesprek beslist naar wie de plaatsen gaan. Studenten die geselecteerd worden, betalen slechts 500 euro voor reis- en verblijfkosten. Er wordt ook 500 euro waarborg gevraagd die terugbetaald wordt na het publiceren/uitzenden van vier journalistieke stukken.

De timing en bestemmingen voor de groepsreizen van Thomas More van het komende academiejaar 2013 – ’14 zijn, weliswaar onder voorbehoud, de volgende:

  • Suriname: twee weken tussen 27 oktober en 16 november 2013
  • Kaapverdië: twee weken van ongeveer 15 tot 30 maart 2014
  • Brazilië: drie weken van midden juli tot midden augustus 2014

Het is in bepaalde omstandigheden ook mogelijk eigen projectvoorstellen in te dienen om buiten de groepsreizen naar een land in ontwikkeling te reizen en er verhalen te zoeken.

Beyond Your World wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Deelnemende partners zijn Thomas More (België), Lokaalmondiaal (Nederland), Deutsche Welle (Duitsland), One World Media (VK), Free Press Unlimited (Bulgaria) en Coolpolitics (Portugal). Meer informatie over het programma op http://www.beyondyourworld.eu.

Meer informatie over het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek onder ‘Opleiding‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s