Inschrijvingen academiejaar 2014-’15 geopend!

MECHELEN – Meld je aan voor het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek (IRJ) en leer van vakspecialisten en ervaren onderzoeksjournalisten hoe je aan onderzoeksjournalistiek doet. Tijdens deze opleiding, die uniek is in Vlaanderen en Nederland, leer je aan diepgravende journalistiek doen met het oog op nieuws te leren máken.

Voor het elfde jaar al zullen het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en Thomas More Mechelen in 2014-’15 de postgraduate opleiding Internationale Researchjournalistiek organiseren, een unieke opleiding waarin je kennismaakt met technieken waar reguliere journalisten nog nooit van hebben gehoord. De bedoeling van de opleiding is leren nieuws te maken. Je ontdekt nieuwe methodes om onderzoeksprojecten op te zetten, leert gebruik te maken van archieven en openbaarheidswetgeving en ontwikkelt je skills in het vinden, analyseren en visualiseren van data.

Docenten

De docenten zijn stuk voor stuk vakspecialisten, ervaren onderzoeksjournalisten of buitenlandverslaggevers. Een greep uit afgelopen academiejaar: Nederlands WOB-specialist Brenno de Winter en online-zoekgoeroe Henk van Ess, VRT-correspondenten Rudi Vranckx, Jens Franssen en Peter Verlinden, onderzoeksjournalist Luc Pauwels, documentairemaakster Catherine Vuylsteke, Deens freelance EU-journaliste Sigrid Melchior, onderzoeksjournalist en docent Story-Based Inquiry Luuk Sengers, datajournalist Maarten Lambrechts en nog veel meer. Je vindt alle docenten en colleges van het afgelopen jaar hier terug. De gastcolleges voor komend academiejaar moeten nog vastgelegd worden, maar zullen voor een groot deel dezelfde zijn.

Onderzoeksproject

Tijdens de opleiding zet je bovendien zelf een onderzoeksproject op dat je doorheen het jaar uitwerkt van initieel concept tot uitgeschreven artikel, en dat onder begeleiding van onderzoeksjournaliste en docente Marleen Teugels. Enkele IRJ-projecten die in het verleden gepubliceerd werden:

De lessen vinden elke week (volgens de academische kalender) plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19 tot 22 uur in Mechelen.

Inschrijven

Aanmelden voor het postgraduaat kan door een mailtje te sturen naar rafael.njotea@fondspascaldecroos.org met je cv en een motivatiebrief. Er worden slechts 25 kandidaten toegelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s