Twee onderzoeksprojecten gepubliceerd

3a1d0f20-f6f2-11e3-b88b-3a561ef12445_original

MECHELEN – 2013-’14 is alweer een vruchtbaar academiejaar gebleken voor het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek. Twee onderzoeksprojecten werden binnen de maand na afstuderen gepubliceerd, en de kans dat er nog andere volgen is niet gering.

Elk jaar wordt van de studenten verwacht dat ze in groepjes een interessant onderzoeksonderwerp kiezen en daar doorheen het jaar aan werken. Bedoeling van het onderzoeksproject is om de theoretische kennis die de studenten hebben opgedaan in de module Researchjournalistiek in de praktijk te gebruiken. De onderzoeksprojecten worden begeleid door onderzoeksjournaliste Marleen Teugels.

Op 23 juni verscheen in De Standaard het artikel ‘Transseksualiteit is een chronische ziekte‘, van IRJ-studenten Femke van der Zalm, Jente Onraedt en Nicolas Baetens:

Transgenders worden door verzekeringsmaatschappijen vaak gediscrimineerd, omdat ze vaker ziek zouden zijn, of psychisch labiel. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) overweegt een rechtszaak.

Ook het tweede project werd gepubliceerd in De Standaard. In ‘Ze behandelen me als een slaaf‘ richten IRJ-studenten Patrick Gijssels, Lisa Develtere en Maria Groot de schijnwerper op au pairs in ons land. Het artikel verscheen op 7 juli 2014.

Als au pair een nieuw land en een nieuwe cultuur leren kennen. Het klinkt aantrekkelijk. Maar velen worden uitgebuit. Zoals de Filipijnse Shyn, die in februari 2014 naar België kwam en na drie maanden uitgeput in elkaar zakte op de badkamervloer van een kasteel in Leuven.

Proficiat aan alle studenten. Wij zijn ervan overtuigd dat er later deze zomer nog meer projecten gepubliceerd zullen worden.

Vorig academiejaar verschenen er ook al twee afstudeerprojecten in de media, m.n. het verhaal van Pakistaanse rozenverkopers in ons land en van koppelbazerij in de bouwsector.

De inschrijven voor volgend academiejaar zijn nu ook geopend. Er zijn nog plaatsen. We laten in totaal 25 mensen toe tot de opleiding. Meer informatie over hoe je je kandidaat kan stellen vind je op www.fondspascaldecroos.org/irj.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s