Oud-studenten blikken terug op de opleiding Internationale Researchjournalistiek

Jasmijn Post

postDe cursus Internationale Researchjournalistiek gaf me de vaardigheden en het zelfvertrouwen om te beginnen aan een eerste grote onderzoeksreportage. De combinatie van praktische vaardigheden (zoals wob-verzoeken schrijven) met verhalen van journalisten die vertelden hoe ze zelf onderzoeken hadden aangepakt, maakten dat het plotseling realistisch leek om er zelf ook aan te beginnen. Met teamgenoten Anoek Hofkens, Ruben Brugnera en Michaël Merrigan onderzocht ik hoe Oost-Europese werknemers in Nederland en België worden uitgebuit terwijl ze 24-uurszorg verlenen bij ouderen thuis. Dat resulteerde onder andere in een reportage voor Telefacts en artikels in Knack en de Groene Amsterdammer. Ook vandaag gebruik ik tijdens mijn werk als journalist op een regionale nieuwsredactie een aantal van de vaardigheden die ik bij IRJ leerde nog dagelijks, zoals mensen en telefoonnummers zoeken op Google en via sociale media.

Ruben Brugnera

brugnera Het zien van de film Spotlight had iets in mij wakker gemaakt. Dit wil ik ook, dacht ik: Op een gewiekste manier de waarheid achterhalen en zo misstanden aan de kaak stellen. Maar hoe? Dankzij mijn studies politieke wetenschappen en economie en mijn eerdere werk- en levenservaringen had ik al redelijk wat bruikbare kennis en achtergrond. Maar om journalist te worden ontbrak er iets. De afstand tussen mijn nieuwsgierigheid en een eerste publicatie leek te groot. Ik wist gewoon niet hoe of waar te beginnen en ergens miste ik ook het vertrouwen dat ik een onderzoek tot een goed einde zou brengen. In die zin was de opleiding IRJ “empowering”: de inspirerende voorbeelden van andere journalisten, hun concrete tips en ervaringen en de aanmoediging van de coaches waren dat wat ik nodig had om te springen.

Michael Merrigan

merrigan

Ik wilde reeds verschillende jaren het postgraduaat in internationale researchjournalistiek volgen en besloot er in 2016 eindelijk voor te gaan. Het was de beste keuze die ik had kunnen maken. De lessen zijn zeer interessant, omdat men in contact komt met interessante journalisten en professionals, die allemaal hun ervaring met je willen delen. Ons eindwerk – over uitbuiting van Bulgaarse vrouwen in de Belgische en Nederlandse thuiszorg – liep al spoedig ‘uit de hand’, en we ontvingen zelfs werkbeurzen van het Fonds Pascal Decroos en Journalismfund om het verhaal verder uit te spitten. In samenwerking met Ruben Brugnera, Jasmijn Post en Anoek Hofkens (uit de Nederlandse opleiding) kwamen we tot een reportage in Telefacts, en publicaties in Knack, De Groene Amsterdammer en de EU Observer. Daarnaast werkten we samen met de Bulgaarse journalist Stanimir Vaglenov, die ons hielp met het Bulgaarse luik, en samen met zijn team een reeks publicaties verzorgde in het Bulgaarse 24Chasa. IRJ is de ideale springplank voor ieder die aan onderzoeksjournalistiek wil doen. Het programma motiveert, daagt uit en biedt enorme kansen. Een aanrader.

 

Anoek Hofkens

hofkens

Al jaren lees ik vol verwondering de artikelen, en bekijk ik de documentaires, van onderzoeksjournalisten. Stuk voor stuk items waarbij de journalist zich zichtbaar in het verhaal had ondergedompeld, alles wat als vanzelfsprekend werd beschouwd bevraagd, en uiteindelijk kersverse – en niet zelden schokkende – informatie boven water toverde. Hoewel ik al enkele jaren als journalist mijn geld verdiende, leek dit zelf doen een brug te ver. Waar moest ik beginnen? En als ik dat begin had gevonden, hoe ging ik dan verder? De cursus International Research Journalism (de editie uit Nederland) gaf me antwoorden op deze vragen. En dan met name de lessen van Luuk Sengers, die een heel duidelijk stappenplan voor onderzoeksjournalistiek had opgeschreven in zijn boek. Met daarbij alle gastcolleges en – niet in de laatste plaats – de ervaringen van onderzoeksjournalisten uit het veld, kreeg ik een beeld van hoe ook ik dit zou kunnen. De cross-border opzet gaf me daarbij drie groepsgenoten waarmee ik met mijn eerste eigen onderzoek aan de slag kon gaan. Na een lange tijd bikkelen en doorzetten – we hebben er zo’n twee jaar over gedaan – was het resultaat dan daar. En ben ik heel blij en trots dat ik samen met hen en de hulp van IRJ mijn eerste onderzoeksjournalistiek artikel heb gemaakt. En vaardigheden heb ontwikkeld waar ik in mijn dagelijkse werk als journalist op de tv-redactie van een dagelijkste talkshow enorm veel aan heb.

Jasmijn, Ruben, Anoek en Michael deden tijdens de opleiding samen onderzoek naar de schrijnende uitbuiting in de bejaardenzorg. Hun onderzoek werd gepubliceerd in diverse media en had ook politieke impact…Lees hier hun verhaal achter het verhaal.