“Zonder IRJ had ik nooit de stap gezet naar de freelancejournalistiek.”

Brecht Castel volgde vorig academiejaar de opleiding Internationale Researchjournalistiek en schrijft vandaag als freelancejournalist voor Knack en De Standaard. Tevens is hij Chef Tekst bij het journalistiek productiehuis Sonderland, een collectief van jonge makers die experimenteren met journalistiek. Het postgraduaat IRJ gaf hem naar eigen zeggen het nodige duwtje in de rug en gaf tegelijkertijd een realistisch beeld van een carrière als journalist.

profielfoto“De opleiding IRJ gunt je een blik in de keuken van hoogstaande onderzoeksjournalisten uit binnen- en buitenland. Met hun concrete tips kan je aan de slag in je eigen kitchenette om een journalistiek onderzoek klaar te maken. Van pure ingrediënten tot afgewerkt topgerecht. Je leert geheime recepten als wobben, datajournalistiek en crossborder.

Vooral geeft deze opleiding je de mogelijkheid om écht onderzoeksjournalist te worden. De docenten leren je niet alleen belangrijke vaardigheden, maar vormen ook het begin van je noodzakelijke netwerk. Ze helpen je met raad en daad, maar geven ook kansen voor durvers. IRJ is wat je er zelf van maakt. Goesting is cruciaal en dan grijp je vanzelf de halve kansen die je krijgt aangeboden.

IRJ is een avondopleiding, maar twee avonden per week vrijhouden is onvoldoende. Je wil nog genoeg tijd hebben voor je eigen onderzoek (in team met medestudenten). Een voltijdse job combineren met IRJ is mogelijk, maar pittig. Zorg in elk geval dat je agenda toelaat om de praktijkervaring die je krijgt aangereikt meteen zelf te valoriseren.

Zelf heb ik die halve kansen gegrepen en blik ik tevreden terug op mijn opleiding in Mechelen. Ik combineerde het met een halftijdse job in de Colruyt waardoor ik voldoende tijd had om me te smijten. Op een onbewaakt moment pitchte ik bij een van de docenten een artikel over de verkiezingen in Kirgizië nota bene. Mijn eerste publicatie bij Knack was een feit met een vreugdedansje tot gevolg.

Dankzij dat artikel kreeg ik een stageplaats aangeboden bij Knack en ondertussen schreef ik al meer dan twintig artikels voor dat medium. Mijn onderzoek naar pseudopsychologen, dat ik maakte als afstudeerproject voor IRJ, verscheen bij De Standaard en opende ook daar deurtjes. Met een onderzoeksreportage in Tadzjikistan als voorlopig hoogtepunt.

Zonder IRJ had ik nooit de stap gezet naar de freelancejournalistiek. De opleiding bracht me het nodige duwtje in de rug en tegelijkertijd een realistisch beeld van wat ik kon verwachten. Gemakkelijk is het zelden, maar uiterst boeiend haast altijd.”

Brecht Castel, IRJ-student 2017-2018