“De postgraduaatsopleiding IRJ kwam voor mij op het perfecte moment in mijn leven”

Sofia Van Nuffel behaalde vorig jaar het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek. Momenteel werkt ze als freelancer voor Apache. “Toen ik deze opleiding volgde ging er een wereld aan mogelijkheden open.”

sofie_sofia (1)“De opleiding IRJ geeft je een mooi overzicht en een brede waaier aan mogelijkheden binnen de (onderzoeks) journalistiek. Wie graag waarheidsgetrouw en dieper op een onderwerp wil ingaan, vindt zeker zijn gading via de vele gastlessen en praktische tips & trics. Het leuke is dat je rechtstreeks les krijgt van experts en bekenden uit de verschillende media. Buiten het gevarieerde aanbod aan leerstof ben je ook zeer dicht bij de bron, hetgeen je nadien professioneel vooruit kan helpen. Deze opleiding geeft een snelle toegang naar jouw eigen toekomstdroom om als onderzoeksjournalist aan de slag te gaan.

De postgraduaatsopleiding IRJ kwam voor mij op het perfecte moment in mijn leven. Ik werkte enkele jaren geleden nog in hoofdberoep als werknemer binnen de socio-culturele sector en heb daarnaast in de praktijk veel geleerd over het reilen en zeilen in de commerciële sector en het ondernemerschap. Daarnaast schreef ik in bijberoep voor verschillende lokale en regionale magazines; voornamelijk rond topics als cultuur, muziek en ondernemerschap. Algemeen miste ik meestal diepgang binnen mijn toenmalige jobs. Ik wou ook altijd graag samenwerken met anderen aan eenzelfde maatschappelijk doel. Toen ik deze opleiding volgde ging er een wereld aan mogelijkheden open. Dankzij het grote netwerk dat ik ontdekte via nationale en internationale conferenties voor onderzoeksjournalisten over heel de wereld, ontdekte ik tal van steunmogelijkheden om niet alleen lokale maar ook internationale projecten aan te durven. Dankzij deze opleiding werk ik inmiddels op regelmatige basis als freelancer voor Apache.be. De portfolio opdracht die wij kregen tijdens de opleiding vroeg nog wat verdere uitdieping en zou nog gepubliceerd worden in HUMO.

Werken als freelance onderzoeksjournalist vraagt niet alleen journalistieke kennis en een goede speurneus, maar ook ondernemerskills en een innovatieve blik; beide eigenschappen die je voortdurend moet aanscherpen. Als freelancer kies je vrij aan welke projecten je wil werken, maar het vraagt ook een grote flexibiliteit en zin voor avontuur. Naast het tijdrovende en hard werken aan een onderzoek weet je echter nooit zeker of je op de beoogde onderzoeksvraag een klaar antwoord zal kunnen geven. Hiervoor moet je steeds met de juiste focus je geest ten allen tijde openhouden.

Onderzoeksjournalistiek is duidelijk aan zijn opmars bezig en ook broodnodig, gezien het overaanbod aan fake news. Wij moeten trachten hier het grote verschil te maken en de geloofwaardigheid van het beroep hoog te houden.”

Sofia Van Nuffel, 9 april 2020.

 

Lees hier de getuigenis van IRJ-alumnus Brecht Castel.