“Een goede bagage voor toekomstig onderzoekswerk”

Ward Rabaey volgde vorig jaar het Postgraduaat IRJ. Samen met enkele studiegenoten ondernam hij een heus crossborder-onderzoek. “Laat je zeker ook niet afschrikken als je geen achtergrond hebt in journalistiek.”

wardrabay“Wat je merkt tijdens de eerste les is dat veel medestudenten op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Die vind je bij IRJ zeker en vast. De opleiding is een korte, maar intensieve inleiding op onderzoeksjournalistiek.

IRJ is een echte werkplaats, letterlijk en figuurlijk. De verschillende docenten leiden je rond in die werkplaats, tonen hun favoriete tools, en leren je hoe je ermee aan de slag kan gaan. Wobben, scrapen, open-source onderzoek,… Zowat het hele gamma van onderzoekstechnieken passeert de revue. Neen, niet alle lessen zijn voor iedereen even interessant, maar uit elke les haal je wel iets bruikbaars.

Eenmaal thuis is het aan jezelf om alles in de praktijk om te zetten. De opleiding vereist zeker een serieus engagement. De lessen gaan dan wel ’s avonds door, maar met enkel avondwerk geraak je er niet, denk ik. Mijn eigen werkgever was gelukkig zo flexibel om mij een jaar deeltijds te laten werken, zodat ik voldoende tijd kon vrijmaken voor de verschillende opdrachten en voor het onderzoeksproject.

Dat onderzoeksproject is een hele onderneming. Een echt cross-border onderzoek is helemaal niet eenvoudig. Maar wel een uiterst leerrijke ervaring. Neem het dus zeker serieus. En een gouden tip: begin er op tijd aan! Denk misschien al eens na over een onderwerp voor de start van de opleiding.

Probeer ook naast de opleiding met journalistiek bezig te zijn. Een publicatie kan soms in een onverwachte hoek liggen. Eind maart ging ik naar Boedapest voor een workshop van The Caravan’s Journal, een collectief van jonge journalisten. Eerder toevallig kon ik daar enkele mensen spreken over de schoolboekenproblematiek in Hongarije. Ik pitchte het voorstel aan een van de docenten, en een tijdje later was mijn eerste publicatie een feit.

Laat je zeker ook niet afschrikken als je geen achtergrond hebt in journalistiek. Een totaal andere vooropleiding kan je misschien een interessante invalshoek opleveren voor het onderzoeksproject.

Momenteel staat het qua journalistiek bij mij op een lager pitje, maar met IRJ heb ik alvast de goede bagage mee voor toekomstig onderzoekswerk!”

Ward Rabaey, 6 mei 2020, Gent

Lees hier ook de getuigenis van Sofia Van Nuffel.