Onderzoek van IRJ’ers in KNACK

Belgische politie- en legeruniformen worden gemaakt in Roemeense fabrieken met Belgische eigenaars, door naaisters die van hun loon amper kunnen rondkomen. Wat schort er aan onze openbare aanbestedingen? ‘Zolang prijs het belangrijkste gunningscriterium blijft, betaalt altijd iemand het gelag.’

IRJ-studenten (2018-2019) Karin Eeckhout, Elisa Nelissen, Ward Rabaey en Louis Lammertyn spraken in België met de betrokken fabrikanten en trokken naar Roemenië. Samen met een Roemeense journaliste, Laura Stefanut, onderzochten ze de werkomstandigheden van de naaisters die de Belgische leger- en politieuniformen maken. Het resultaat van hun eindproject voor het postgraduaat is een knappe publicatie in Knack.

Lees hier het artikel: Sociale dumping: waarom ‘Made in Europe’ géén duurzaamheidslabel is, Knack, 08/07/2020.

LL_01_DSC02924.jpg

Foto (c): Louis Lammertyn