“Een echte aanrader voor iedereen die net dat stukje dieper wil graven”

De onderzoekstechnieken die ik bij het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek heb geleerd pas ik nog bijna elke dag toe in mijn werk voor de Europese Commissie. Anders dan bij veel theoretische journalistieke opleidingen leer je hier vooral ook praktische vaardigheden, die je toepast in de opdrachten. De persoonlijke begeleiding maakt dat iedereen de opleiding goed, maar ook met een goed gevoel afrondt. 

Als beginnend journalist is een van de grote meerwaardes van dit programma daarnaast de mogelijkheid om grotere professionals binnen het vak te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan Jens Franssen van VRT NWS, of Jago Kolosky die recent benoemd werd tot hoofdredacteur van MO* magazine. Bij de lessen van oud-leerlingen van dit post-graduaat kun je gelijk terecht voor concreet advies over hoe je eerste stappen te maken. Verder leer je niet alleen hoe je onderzoeksjournalistiek goed onder de knie krijgt, maar krijg je ook informatie over het nationale en het internationale medialandschap. China is bijvoorbeeld een grote en erg interessante speler in de nieuwswereld. Door de introductieles deed ik daarover kennis op die ik nergens anders heb gekregen tijdens mijn opleidingen. 

De opleiding geeft daarnaast antwoord op een van de grootste vragen voor iedereen die van schrijven haar werk wil maken: hoe kun je daar ook van leven? Door te oefenen met het indienen van projectvoorstellen en je bekend te maken met welke mogelijkheden er zijn om fondsen aan te vragen voor jouw unieke idee, bereid je je beter voor op jouw journalistieke toekomst. 

Persoonlijk vond ik de lesuren ’s avonds ook een uitkomst. Hierdoor combineerde ik mijn vooropleiding en Master Journalistiek met betaald werk, en kon ik me na die werkuren richten op mijn passie voor onderzoeksjournalistiek. Het programma is praktisch, leerrijk en persoonlijk. Alles wat je geleerd hebt kun je direct omzetten naar je professionele ambities. Een echte aanrader voor iedereen die net dat stukje dieper wil graven.

Amée Zoutberg, Alumna 2019-2020