Peter Teffer: EU-onderzoeksjournalistiek

Peter Teffer is freelance onderzoeksjournalist.

Hij schrijft artikelen voor kranten, tijdschriften en websites; en maakt reportages voor de radio. Zowel voor Nederlandse media als internationale (zie lijst opdrachtgevers). Die artikelen zijn ruwweg in een aantal thema’s te verdelen:

  1. De Europese Unie, en dan met name beleidsterreinen milieu, energie, transport, landbouw, voedsel, en digitale markt. Sinds 2014 schrijft hij voor de in Brussel gevestigde politieke nieuwswebsite EUobserver en sinds 2015 ook voor landbouwkrant Nieuwe Oogst. In 2016 heeft Peter maandenlang onderzoeksjournalistiek gedaan naar het Dieselgateschandaal. In 2017 verscheen zijn boek Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde. In 2020 volgt een tweede boek, over de EU.
  2. De politieke, sociale en culturele kanten van het internet. Daarover schreef hij vooral tussen 2007 en 2011 voor NRC Handelsblad en nrc.next, maar tussen 2011 en 2014 tevens andere media waaronder BrightElsevier en de website De Nieuwe Reporter.
  3. Reportages over Nederland voor buitenlandse media. Peter Teffer is de Nederland-correspondent voor de Amerikaanse nieuwswebsite Christian Science Monitor en hij heeft gepubliceerd in de International Herald Tribune (de internationale editie van The New York Times).
  4. Popcultuur, met name superheldencomics en -films.

Peter is in 1981 geboren in Amsterdam. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en behaalde aan de UvA zijn Master in politicologie (Internationale Betrekkingen). Hij studeerde een half jaar in Canada aan de Carleton University en een half jaar aan de Deense School voor Journalistiek in Aarhus. Vijf jaar heeft hij voor de nieuwswebsite nu.nl gewerkt, waar hij sinds 2002 de site zag groeien, verantwoordelijk was voor het gadget-katern Plugged en in 2006 met een collega alle lijsttrekkers interviewde. Tot begin 2011 werkte hij als internetredacteur voor NRC Handelsblad en specialiseerde hij zich in internet als politiek, sociaal en cultureel fenomeen. Van 2014 tot 2019 was hij lid van de redactie van nieuwswebsite EUobserver.

(bron: website Peter Teffer)