Luuk Sengers: Story-Based Inquiry

Story-Based Inquiry is een toonaangevende methode voor onderzoeksjournalistiek, gesponsord door Unesco en internationale centra voor onderzoeksjournalistiek. Ze integreert verschillende researchstappen in één proces, met als voordelen: tijdwinst, grotere zorgvuldigheid en meer zelfvertrouwen. Zie: www.storybasedinquiry.com. Docent Luuk Sengers is één van de bedenkers van de methode. Bij IRJ behandelt hij de belangrijkste technieken:

Hypothese: Hoe maak je van een vaag idee een concrete hypothese die je kunt onderzoeken? Want als je weet wat je zoekt, heb je een grotere kans om het te vinden. Over onderzoeksmethoden en het verband tussen Charles Darwin, Hercule Poirot en onderzoeksjournalistiek.

Tijdlijn: Hoe maak je een ‘tijdlijn’? Een goede tijdlijn legt het mogelijke verhaal bloot, zet je op het spoor van bronnen en biedt structuur aan je onderzoek. Over Sherlock Holmes, spannende scènes en strategische keuzes.

Bronnenkaart: Hoe vind je snel de juiste bronnen? Het maken van een ‘bronnenkaart’ is een techniek om relevante bronnen te identificeren: personen, documenten én data. Waarom zijn documenten trouwens zo belangrijk en hoe volg je een ‘paper trail’?

Database: Hoe kun je je onderzoeksresultaten bewaren, ordenen en delen met anderen? Een ‘Masterfile’ is een eenvoudige maar effectieve database die de hypothese, tijdlijn en bronnenkaart combineert. Ze kost niks, want je kunt haar zelf maken.

http://www.luuksengers.nl
http://www.storybasedinquiry.com
http://www.vvoj.nl

Downloads:
– Tipsheet vragen (Word-document 52KB)
– Tipsheet Storytelling (Word-document 296KB)
– Tipsheet Hypothese (Word-document 60KB))
– Tipsheet Documenten (Word-document 80KB)
– Handleiding digitaal dossier (Word-document 48KB)
– Dossier leeg (Excel-document 388KB)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s